De kracht van eigen mensen, volgens Strukton en Jan

Auteur: Jan van Wegberg

Geplaatst op: 01 december 2016

Tags: eigen mensen, veligheid, vakmanschap, betrokkenheid, kwaliteit

Jan klein

Jan van Wegberg

Manager P&O

Jan van Wegberg (49) is manager P&O bij Strukton Rail. Voor struktonrail.nl blogt hij over eigen medewerkers versus mensen inhuren. En waarom Struktonners zo tevreden zijn over die ik-hoor-bij-de-club-aanpak.

Bij het Groningse Winsum ontspoorde pasgeleden een trein. Strukton onderhoudt het spoor waarop dat gebeurde. Hoe groot de schrik ook was, achter de schermen bij Strukton gebeurde iets moois. Medewerkers die op dat moment niet aan het werk waren, belden uit zichzelf om hun hulp aan te bieden aan het storingsteam dat natuurlijk handen te kort kwam. Alle hens aan dek, de schouders eronder en binnen recordtijd was het spoor weer in dienst. Dat vind ik nou typisch Strukton.

Betrokken medewerkers

Datzelfde Strukton-gevoel is er tijdens tenders. Collega’s vinden het spannend of contracten worden verlengd of gewonnen. Nog een voorbeeld: medewerkers maken foto’s van werken en delen die vol trots met anderen. Het tekent hun betrokkenheid.

Die betrokkenheid heb je als je ergens bij hoort, bij Strukton in dit geval. Dat is nu precies de reden dat we graag met eigen mensen werken. We vinden het fijn als onze mensen betrokken zijn, verantwoordelijkheid durven nemen en trots zijn op ‘hun cluppie’.

“Collega’s kennen elkaar, elkaars gewoontes en weten waar de risico’s liggen”

Vakmanschap en kwaliteit

Deze aanpak is zeker geen gemeengoed in onze tak van sport. Veel van onze branchegenoten kiezen er liever voor om mensen in te huren. Dat is hun goed recht uiteraard en er zitten zeker voordelen aan die werkwijze, maar die wegen niet op tegen de voordelen van mensen in dienst nemen. Ik noemde er net al een paar – betrokkenheid, verantwoordelijkheidsgevoel – maar er zijn er meer. Veiligheid bijvoorbeeld. Collega’s kennen elkaar, elkaars gewoontes en weten waar de risico’s liggen. Nog een voordeel: vakmanschap. De klant krijgt kwalitatief gezien goed werk geleverd. En snel als het moet. Dat is een geruststellende gedachte. De ravage na zo’n ongeluk als in Winsum bijvoorbeeld. Die hadden we nooit zo snel kunnen opruimen als we daarvoor veel mensen hadden moet inhuren.

161129ST_BL1A1720_HRFotograaf: Bouwfotografe

Opleiding binnen en buiten het vakgebied

Voor mensen zelf is het ook prettig dat ze ‘erbij’ horen. Het eerste voordeel is natuurlijk het arbeidscontract. Die zekerheid is prettig, dat lijkt me duidelijk. Maar dat papiertje leidt tot een heleboel meer. Opleidingen bijvoorbeeld. Strukton vindt het belangrijk om te investeren in zijn medewerkers, zodat hun kennis op peil blijft. Ik ben daar zelf het levende bewijs van. Ik ben in 1998 bij Strukton begonnen en heb sindsdien elke twee, drie jaar een opleiding gevolgd. Binnen mijn eigen vakgebied – P&O – maar ook daarbuiten. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een opleiding over sociale zekerheid. Je mag namelijk bij Strukton ook een opleiding doen die niet direct gerelateerd is aan je functie. Sterker nog, Strukton vergoedt zelfs een deel van de studiekosten als een medewerker een opleiding nodig heeft om in aanmerking te komen voor een baan bij een andere werkgever.

“Dat is voor mij het bewijs dat de Strukton-aanpak werkt, letterlijk en figuurlijk”

Strukton Rail scoort een 8,1

Ik werk nu achttien jaar bij Strukton en ik ben zeker niet de enige met zo’n lang dienstverband. Ik denk zelfs dat ik onder het gemiddelde zit. Dat is voor mij het bewijs dat de Strukton-aanpak werkt, letterlijk en figuurlijk. Maar dat mensen lang bij Strukton werken, wil natuurlijk niet zeggen dat er niets te verbeteren valt. In juni is daarom het medewerkers tevredenheidsonderzoek gedaan. Daaruit rolde een 8,1. Ik vind het een prachtig cijfer, zeker gezien de huidige, krappe markt, waar prijzen steeds meer onder druk komen te staan. Natuurlijk was er ook kritiek. Prettig, want daarmee kun je jezelf verbeteren.

Advies over houding, eten en slapen

Mede naar aanleiding van verbeterpunten uit het onderzoek gaan we nog meer aandacht besteden aan welzijn en gezondheid. Zo hebben we fysiotherapeuten uitgenodigd om medewerkers te adviseren over hun werkhouding. Ook krijgen medewerkers voorlichting over slapen en voeding. Het werk van onze mensen buiten is fysiek zwaar. Lastige werkhoudingen, onregelmatige diensten, werken in de nacht; na verloop van tijd kan een mens daar last van krijgen. Slaaptrainingen kunnen dan een uitkomst zijn, net als advies over voeding. Een open deur misschien, maar na een nachtdienst zwaar tafelen en dan je bed in is geen aanrader.

Preventief medisch onderzoek

Ook op een andere manier besteedt Strukton aandacht aan de gezondheid van zijn medewerkers, namelijk via een regelmatig preventief medisch onderzoek, waaraan medewerkers vrijwillig mogen deelnemen. Bloeddruk, cholesterol, fitheid: het komt allemaal aan bod. Elke medewerker krijgt zijn eigen, individuele uitslagen. Strukton krijgt alleen de totaalscore: het gemiddelde van alle medewerkers bij elkaar. Op basis daarvan kan Strukton dan waar nodig actie ondernemen.

Strukton zorgt goed voor zijn werknemers. Ik vind dat een prettig idee, niet alleen uit hoofde van mijn functie, maar ook als medewerker. Het is niet voor niets dat ik al achttien jaar bij dit cluppie hoor.