Met je handen tussen de spoorstaven

Auteur: Maikel Ebbink

Geplaatst op: 20 mei 2016

Tags: werkvoorbereider, spoorstaven, stagebedrijf, stagiair, spoor

kleine foto blog

Maikel Ebbink

Stagiair Werkvoorbereider Systems

Het meeste indruk heeft op mij gemaakt, hoe betrokken iedereen was bij een calamiteit op het spoor. Iedereen stond meteen klaar om te helpen waar-ie kon. Er kwamen veel partijen bij kijken, die effectief moesten samenwerken.

Ik maakte van dichtbij mee hoe alle processen versneld in gang werden gezet. Dan sta je wel letterlijk met je handen tussen de spoorstaven. Drie dagen na het incident was het spoor weer in gebruik, dat is redelijk snel.

“Dan sta je wel letterlijk met je handen tussen de spoorstaven.”

Engineering kabels & leidingen

Voor mijn opleiding Civiele Techniek in Enschede koos ik een minor in Railtechniek. Strukton is een van de bedrijven die dit onderdeel van de studie ondersteunt. Via via kende ik er mensen, zodat ik bij Strukton terecht kon voor een meeloopstage bij de afdeling kabels en leidingen van Strukton Systems. Ik heb er onder andere ontwerpen gemaakt en buitenopnames gedaan.

Van enkel naar dubbelspoor

Mijn afstudeeropdracht is ontstaan door informatie over toekomstig werk tussen Decenter en Zwolle. Ik woon zelf in Deventer en las in de lokale pers over de spoorverdubbeling het traject Deventer–Olst. De drukke spoorverbinding tussen Roosendaal en Zwolle gaat op dat traject nog over enkelspoor, wat op z’n tijd flinke vertragingen oplevert. Of die spoorverdubbeling gerealiseerd wordt, hangt af van de politiek en Prorail, daar ga ik niet over natuurlijk. Maar ik kan wel om een ontwerp maken voor die spoorverdubbeling als afstudeerproject.

IMG_4905


Een echt spoorproject

Van de studenten op mijn opleiding ben ik een van de eersten die een echt spoorproject als afstudeerproject heeft gekozen. De meesten houden zich bezig met wegen, bruggen of andere constructies. Bij Strukton had ik al connecties, dus kon ik terecht bij de afdeling projecten in Maarssen. Tijdens mijn stageperiode heb ik alle vrijheid en kan ik zelf bepalen op welke plek ik ga werken.

“Je bent bezig met hele proces, van start van de voorbereiding tot de schop in de grond. En dat moet allemaal in één weekend worden uitgevoerd, daarna moet de trein weer rijden.”

Buitendienststelling voorbereiden

Zo’n vier dagen per week ben ik bezig met mijn afstudeerproject. Eerst heb ik ontwerpen gemaakt, zeg maar de legplannen. Nu ben ik bezig met de uitvoeringsfase: planningen opstellen en de kostprijsbegroting maken. Daarnaast loop ik mee met de werkvoorbereiding in het project ‘Bovenbouwvernieuwing Noordoost’, waarbij op verschillende locaties de onderbaan, de spoorballast, de dwarsliggers en de spoorstaven vernieuwd worden. Ik bereid bijvoorbeeld een buitendienststelling voor en schrijf daarvoor een werkplan. Je bent bezig met hele proces, van start van de voorbereiding tot de schop in de grond. En dat moet allemaal in de weekenden worden uitgevoerd, daarna moet trein weer rijden.

De kunst afkijken

Bij Strukton mag ik de kunst afkijken. Alles wat ik doe wordt steeds nagelopen door een ervaren werkvoorbereider. Die extra controle gebeurt normaal gesproken ook altijd. Ik vind het heel leuk om alles te ontdekken en op te zoeken wat er in het verleden al is gemaakt. Uit oude informatie maak ik de eerste opzet voor mijn eigen werk. Als er een vergadering is, bijvoorbeeld als er werkmethodes worden besproken, kan ik erbij gaan zitten. Daar steek ik veel van op.

Strukton als stagebedrijf

Met zo’n begeleiding als ik heb gekregen, kan ik Strukton alleen maar aanraden voor een stageplek. Strukton heeft een goede stage-organisatie. Ze gooien me in het diepe, maar ik word goed begeleid. Ik kan alles aan iedereen vragen. Met mijn stagebegeleider René Siertsema heb ik eens in de twee weken overleg. Hij is hoofd werkvoorbereiding en bij hem kan ik altijd binnenlopen. Hij vraagt mij hoe het gaat, waar ik tegenaan loop. Maar ook of er nog verbeterpunten zijn voor Strukton, in de stagebegeleiding. Dat vind ik sterk.

IMG_4906


De laatste loodjes

Strukton is een goede werkgever. Na mijn opleiding blijf ik Strukton zeker volgen. Misschien zijn er mogelijkheden om verder te gaan bij Strukton. Een van de redenen is dat mooi is om te zien dat een project wordt uitgevoerd zoals jij het hebt bedacht. Ik zit hier goed op m’n plek en wil me verbeteren. Hierbij is de werkvoorbereiding voor projecten iets wat mij erg leuk lijkt. Het is leuk om de boel aan elkaar te knopen, ik hoor ook van anderen dat me dat goed ligt. Maar nu eerst afstuderen. Dus nog een paar weken knallen.