Nieuws

Diploma’s voor railmonteurs

25 maart 2014

De railsector in Nederland is negen nieuwe gediplomeerde railmonteurs elektrotechnisch rijker. Zij namen vandaag hun mbo-diploma Monteur Railinfra E in ontvangst. Sinds september 2012 volgden zij de nieuwe elektrotechnische railopleiding op mbo-niveau 2 bij het ROC van Amsterdam. Tegelijkertijd deden zij in betaald dienstverband bij Strukton Rail de nodige praktijkervaring op.

Monteur_RailinfraE 

De nieuwe mbo-opleiding Monteur Railinfra E ging in 2012 van start. De opleiding werd ontwikkeld door Strukton Rail, het ROC van Amsterdam, Railinfra Opleidingen en de Stichting Consortium Beroepsonderwijs. Strukton Rail is het eerste spooronderhoudsbedrijf in Nederland dat een erkende elektrotechnische mbo-opleiding aanbiedt in de railinfra. Strukton investeert daarmee in de ontwikkeling van het vakmanschap dat de railsector nodig heeft.

“Het voordeel is voor het bedrijf dat je elektrotechnisch personeel binnenhaalt dat tegelijkertijd in die anderhalf jaar inzetbaar is.”

Praktijkopleider Jan Bouman van Strukton Rail

Opleiden voor een vak

Door de combinatie van werken en leren ontwikkelden de leerlingmonteurs zich tot goede vakmensen. Om de week gingen zij naar school, waar zij op het ROC van Amsterdam en bij Railinfra Opleidingen modules volgden die in het teken staan van onder andere oriëntatie op het beroep, veiligheid aan het spoor en onderhoud en reparatie aan diverse typen wissels en overwegen. Daarnaast hadden de praktijkbegeleiders van Strukton Rail een belangrijke rol. Met het diploma krijgen de monteurs meteen ook belangrijke railinfra-specifieke certificaten, mede door de railspecifieke vakkenis die in de opleiding en in de praktijk zijn geïntegeerd. Hierdoor zijn de railmonteurs sneller inzetbaar dan collega’s die het traject niet hebben doorlopen.