Nieuws

Documentaire over de wereld van de nachtelijke spoorlassers

01 september 2014

Vandaag start de crowdfunding voor Nachtlicht, een artistieke documentaire over Hakki en Cees, twee Struktonmannen die al ruim 13 jaar samen 's nachts werken als lassers aan het Nederlandse spoor. Zij rijden samen het hele land door om op de meest afgelegen locaties laswerk te verrichten. Zo maken zij het voor de drukke Nederlander mogelijk ’s morgens weer zo snel en effectief mogelijk van A naar B te reizen. Nederland heeft het drukst bezette spoor van Europa en het werk van deze mannen vormt een essentiële schakel in het functioneren van onze maatschappij.

nachtlicht1 

Documentairemaker Kees-Jan Husselman benaderde Strukton al twee jaar geleden met het plan om een documentaire te maken over het prachtige werk dat deze mannen doen. Wij ondersteunen dat plan van harte! Een dergelijk project kan helaas niet van de grond komen zonder de onvermijdelijke financiering. Vandaar dat Kees Jan een crowdfunding project is gestart. Hiermee willen zij de benodigde financiële middelen losmaken bij betrokkenen uit de filmwereld, spoor -en lasindustrie, vrienden en familie en andere belangstellenden. Op 22 augustus is de campagne van start gegaan op Cinecrowd en de makers hebben 40 dagen om hun streefbedrag te verkrijgen.

“De film moet er nu echt komen. De hoofdrolspelers hebben we na lang zoeken namelijk al gevonden. Hakki, een Turkse man van begin 50 en zijn iets oudere Hollandse collega Cees. Deze lassers werken al 14 jaar samen. Zij rijden samen uren door de nacht om op de meest afgezonderde plekken de losse delen van onze samenleving letterlijk aan elkaar te lassen. ”

Kees-Jan Husselman, Documentairemaker

Crowdfunding - Help jij mee?

Het filmproject komt helaas niet van de grond zonder de onvermijdelijke financiering. Vandaar dat Kees-Jan Husselman samen met zijn producent Suzanne Remmerswaal-Penning, cameraman Jorne Tielemans en geluidsman Sam Huisman een crowdfunding is gestart. Daarmee willen zij de benodigde gelden losmaken bij betrokkenen uit de filmwereld, spoorindustrie, metaalindustrie, vrienden, familie en overige belangstellenden. 

102855217

De crowdfunding is vandaag gestart op www.cinecrowd.nl/nachtlicht en loopt tot 10 oktober 2014. Het gewenste eindbedrag van 12.500 euro wordt onder andere besteed aan apparatuurkosten, film-, montage- en bewerkingskosten. Als er voldoende geld wordt verzameld, starten de filmmakers in oktober met filmen. Help jij om het filmproject mogelijk te maken en het mooie werk van onze mannen aan het spoor zichtbaar te maken voor de samenleving?

De vorderingen van de filmmakers zijn dagelijks te volgen op Facebook en Twitter.