Nieuws

Stoomlocomotief Arend krijgt de ruimte

25 juni 2014

Strukton Rail start deze week met de aanleg van een stuk breedspoor op het terrein van Het Spoorwegmuseum. Door de aanleg van dit bijzondere formaat rails kan Het Spoorwegmuseum met stoomlocomotief De Arend een stuk verder rijden dan nu het geval is. De aanleg van de rails is een cadeau van Strukton Rail in het kader van de viering van 175 jaar spoorwegen in Nederland.

Spoorwegm_ni 

Dit jaar is het 175 jaar geleden dat de locomotieven De Arend en De Snelheid de eerste trein trokken van Amsterdam naar Haarlem. Deze trein reed over breedspoor van 2,00 meter breed. Later, in 1855, werd definitief gekozen voor normaalspoor van 1,44 meter breed. Dit is de spoorbreedte die nu nog steeds wordt gebruikt. De rijvaardige Arend is het pronkstuk van Het Spoorwegmuseum en is gebouwd voor het ouderwetse breedspoor. Op het terrein van Het Spoorwegmuseum ligt nu een stukje breedspoor van circa 75 meter lang zodat de locomotief ritjes kan rijden. Dit spoor wordt nu twee keer zo lang. Naar verwachting zijn de werkzaamheden op 26 juni a.s. afgerond. De Arend zal op zaterdag 19 en zondag 20 juli het nieuwe spoor in gebruik nemen.

“We rijden momenteel iedere maand een stukje met De Arend. De lengte van het breedspoor dat er nu ligt is echter vrij beperkt. Voor de machine is het beter als ze langere stukken kan rijden. Dankzij de inzet van Strukton Rail is dit nu mogelijk.”

Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van Het Spoorwegmuseum