Nieuws

Strukton levert aandrijfsystemen voor nieuwe Cityval en Airval lightrailvoertuigen Siemens

06 juni 2014

Strukton Rolling Stock gaat de aandrijfsystemen (tractieomvormers) leveren voor de nieuw te bouwen Cityval en Airval lightrailvoertuigen van Siemens. Siemens en Strukton legden in een langetermijn overeenkomst vast dat Strukton voor de Cityval en Airval voertuigen van Siemens het tractiesysteem zal leveren, bestaande uit de tractieomvormers en de tractiebesturing, die voldoet aan Safety Integrity Level (SIL) 3.

Siemens Cityval and Airval voertuigen 

De eerste opdracht die valt onder deze overeenkomst betreft de levering van het aandrijfsysteem voor de nieuwe volautomatische metrovoertuigen voor metrolijn b in het Franse Rennes. De aandrijfsystemen ondergaan vanaf medio 2016 een uitgebreid testprogramma.

“We zijn trots op deze opdracht en het feit dat we onze hoogwaardige tractiesystemen aan Siemens gaan leveren. Siemens hanteert strenge kwaliteits- en selectie-eisen. Dat Siemens onze technologie gaat gebruiken, onderstreept de sterke positie die wij de afgelopen jaren in de tractiemarkt hebben opgebouwd. Wij verheugen ons erop de Cityval en Airval voertuigen in de komende decennia te voorzien van hoogwaardige tractiesystemen.”

Martien Janse, directeur Strukton Rolling Stock

De Cityval en Airval vormen de nieuwste generatie volautomatische VAL-voertuigen. VAL staat voor Véhicule Automatique Léger. Dit volledig automatische transportsysteem werd als eerste zo’n dertig jaar geleden geïntroduceerd. Strukton leverde eerder al tractieomvormers voor de renovatie van de bestaande VAL-voertuigen in Chicago en Toulouse. Met de opdracht van Siemens komen daar ook alle nieuw te leveren voertuigen bij.

Metrolijn b in Rennes

De nieuwe 12,6 km lange metrolijn b in Rennes telt 15 stations en loopt van Mermoz in het zuidwesten van de stad naar Champs Blancs in het noordoosten. Naast de 19 voertuigen, levert Siemens voor deze lijn ook het spoor en de elektrische systemen, waaronder het Trainguard MT CBTC beveiligingssysteem, automatische perrondeuren, telecommunicatie- en videosystemen, het operationele controlecentrum en de onderhoudswerkplaats.

Strukton Rolling Stock

Strukton Rolling Stock, onderdeel van Strukton Rail, heeft een unieke positie in de wereld als het gaat om de ontwikkeling, productie en levering van aandrijfsystemen (traction converters), boordnetomvormers (auxiliary converters) en voertuigbesturingssystemen (TCMS). Strukton zet zijn standaardmodules in voor klantspecifieke oplossingen voor zowel de renovatie als nieuwbouw van treinen, trams en metro's. Meer informatie: www.struktonrollingstock.nl.


Bron beeldmateriaal: Brochure Siemens Metrolijn b Rennes (2013)