Nieuws

Strukton Rail neemt NS Spooraansluitingen over

03 juli 2015

Strukton Rail neemt NS Spooraansluitingen bv over van de Nederlandse Spoorwegen. NS en Strukton Rail tekenden op woensdag 1 juli het overnamecontract. Met ingang van 1 juli 2015 gaat NS Spooraansluitingen bv verder als Strukton Rail Short Line bv. Het bedrijf beheert en onderhoudt ruim 130 kilometer spoor en 391 wissels bij ongeveer 100 bedrijven in Nederland. De Nederlandse Spoorwegen stoot de aansluitingen tussen de bedrijfssporen en het openbare spoorwegnet af omdat deze niet meer tot de core business behoren van de NS. Met de overname door Strukton Rail is de toekomst van de spooraansluitingen veilig gesteld. De aankoop van de spooraansluitingen past in de strategie van Strukton, dat de ambitie heeft het spoorvervoer aantrekkelijker te maken. Spoorvervoer biedt een duurzame oplossing voor de problemen die industrialisering en verstedelijking met zich meebrengen.

Spooaansluitingen 

Strukton Rail gelooft in de waarde van het spoorvervoer en investeert daarom in spoorbeheer en -onderhoud op de lange termijn. De waarde van het spoor en de spoorindustrie voor de landelijke en Europese economie is van cruciaal belang voor het ontwikkelen van antwoorden op de huidige en toekomstige infrastructurele vraagstukken in het passagiers- en goederenvervoer. Met de overname door een private partij worden de industrie en de eigen innovatieve kracht uitgedaagd voor het ontwikkelen van deze oplossingen. Strukton weet als internationale speler wat een spooraansluiting kan betekenen voor het goederenvervoer en het kent de economische belangen die daarmee gemoeid zijn. Tegelijkertijd weet Strukton Rail wat het betekent om spoorinfrastructuur onder wisselende omstandigheden veilig, betrouwbaar en beschikbaar te houden. Het bedrijf is verantwoordelijk voor het onderhoud van meer dan 2.700 kilometer spoor in Nederland en ruim 2.400 kilometer spoor in Zweden. Naast Nederland en Zweden heeft Strukton Rail vestigingen in Denemarken, België, Italië en Frankrijk. Begin dit jaar opende Strukton Rail een vestiging in Australië, waar veel interesse is voor de kennis van Strukton Rail op het gebied van operationeel assetmanagement. Daarnaast voert Strukton Rail activiteiten uit in India, Maleisië, Saoedi-Arabië, Algerije, Zuid-Afrika, Suriname en Brazilië.

Strukton Rail heeft zich in zijn bestaan ontwikkeld tot een fullservice- en technologieprovider.

“Om het geloof in de rol die het spoor kan en gaat spelen in de infrastructuur niet alleen kracht bij te zetten maar ook daadwerkelijk te gaan vervullen, zetten wij deze volgende stap. De stap die leidt tot volwaardig beheerder en eigenaar.”

Jacob Zeeman, directeur Strukton Rail Nederland

Samenwerking centraal

Strukton Rail Short Line zal op zeer korte termijn in gesprek gaan met de bedrijven in Nederland die een bedrijfsspoor hebben of belang hebben bij een bedrijfsspoor. Samen met deze bedrijven zal het een beheer- en onderhoudsconcept formuleren voor een veilig, betrouwbaar en beschikbaar spoor tegen een marktconforme prijs. Daarbij maakt Strukton gebruik van zijn wereldwijde ervaringen. Samenwerking en transparantie zullen centraal staan in de aanpak die Strukton Rail voorstaat.

Over Strukton Rail

Strukton Rail, onderdeel van Strukton, ontwikkelt, bouwt, installeert en onderhoudt spoorsystemen en treinsystemen en maakt deze optimaal beschikbaar, betrouwbaar, veilig en meetbaar. Strukton heeft als technologiebedrijf een unieke positie in de markt. De focus ligt op railgerelateerde werkzaamheden en door technologie gedreven specialismen. Behalve de Nederlandse en Europese markt bedient Strukton met zijn specialismen ook steeds meer de wereldmarkt. Het bedrijf telt circa 6.700 medewerkers en heeft een omzet van 1,8 miljard euro.