Nieuws

Strukton gaat ATB Vv aanleggen op Brabantroute en A2 corridor

25 juli 2016

In opdracht van ProRail gaat Strukton Systems het beveiligingssysteem ATB Vv (Automatische Treinbeïnvloeding verbeterde versie) aanleggen op de Brabantroute van Rotterdam naar Venlo en de A2 corridor van Alkmaar naar Maastricht.

Contractondertekening a2 corridor en brabantroute 

Ongeveer 400 seinen zullen worden uitgerust met dit beveiligingssysteem. ATB Vv zorgt ervoor dat de kans op het passeren van een rood sein aanzienlijk afneemt. Dit zorgt voor een verhoging van de veiligheid.

ATB Vv

ATB is een beveiligingssysteem dat treinen automatisch tot stilstand brengt als deze een rood sein naderen met een snelheid hoger dan 40 km per uur. De verbeterde versie, ATB Vv brengt treinen ook tot stilstand als ze een rood sein naderen bij een snelheid lager dan 40 km per uur. ATB Vv is daarmee een goede aanvulling op het ATB-beveiligingssysteem. Vanwege de toenemende drukte op het spoor heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu de afgelopen jaren geld vrijgemaakt om meer seinen van dit systeem te voorzien. Op de langere termijn zal het huidige ATB systeem op een deel van het spoorwegnet vervangen gaan worden door het Europese beveiligingssyteem ERTMS.

Bij de aanleg van ATB Vv heeft de Brabantroute prioriteit, omdat goederentreinen in verband met de bouw van een derde spoor in Duitsland de komende jaren regelmatig worden omgeleid via de Brabantroute. De A2 corridor van Alkmaar naar Maastricht wordt drukker, omdat ProRail en NS daar vooruitlopend op het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) in 2018 gaan starten met elke 10 minuten een trein tussen Eindhoven en Amsterdam.

Best Value Procurement

De aanbesteding vond plaats door middel van een ‘best value procurment’ procedure. Dit is een inkoopmethodiek waarbij de inschrijvingen worden gewaardeerd volgens het principe dat de meeste waarde moet worden verkregen voor de laagste prijs. Op woensdag 13 juli ondertekenden Patrick Buck namens ProRail en Lex van Seventer namens Strukton Systems het contract. Strukton Systems zal de aanleg van ATB Vv uitvoeren samen met ingenieursbureau Sweco. De voorbereidingen zijn in volle gang. Er zijn materialen besteld en de werkzaamheden op ca. 80 emplacementen worden ingepland.

Foto: Patrick Buck (l) en Lex van Seventer tekenen het contract