Nieuws

Strukton verwelkomt Internet of Things netwerk T-Mobile

27 oktober 2016

T-Mobile Nederland activeert zijn Internet-of-Things (IoT) netwerk in Nederland. Het is wereldwijd de eerste grootschalige uitrol van een IoT-netwerk op basis van NarrowBand-IoT (NB-IoT). Dual Inventive behoort tot de eerste groep bedrijven die de IoT-toepassing zal testen in het netwerk van T-Mobile. Strukton Rail, dat nauw samenwerkt met bedrijven als Dual Inventive om de spoorindustrie te innoveren, verwelkomt deze stap.

IoT and MT Info 

NB-IoT wordt gezien als de standaard voor IoT-netwerken waarmee ‘things’ heel efficiënt met elkaar kunnen communiceren. NB-IoT is een zogenaamde Low Power Wide Area-techniek die op een efficiënte wijze sensoren met het internet verbindt. De kosten van de hardware en het stroomverbruik zijn laag, terwijl de signaalsterkte tot tien keer zo sterk is als dat van GSM. Hierdoor is de techniek vrijwel overal en langdurig inzetbaar. Een sensor kan een heel jaar informatie blijven doorgeven op slechts één batterij, ook op locaties die lastig te bereiken zijn.

IoT standaardisatie voor spoorwegen

Dat betekent dat het bijvoorbeeld gemakkelijker en goedkoper zal zijn om sensoren in het spoor te plaatsen. 

“Wij gaan het netwerk integreren binnen de MTinfo 3000 Cloud, het Internet of Things platform voor de spoorwegen. Onze andere partner Vodafone gaat eveneens een dergelijk netwerk uitrollen. Ook in samenwerking met deze provider zullen wij tests gaan uitvoeren”

Lex van der Poel, directeur Dual Inventive

Betere prestaties

Strukton Rail verwelkomt het IoT netwerk. Strukton heeft vergevorderde plannen om MTinfo 3000 als overall platform te gebruiken voor bestaande IoT-toepassingen. Eén van deze cloudgebaseerde toepassingen is POSS, het preventief onderhouds- en storingsdiagnosesysteem van Strukton. Met meerdere grote klanten wereldwijd is POSS al meer dan 15 jaar een welbekende tool in de railindustrie. De combinatie met een NG-IoT vergroot de hoeveelheid meetbare assets en maakt zodoende betere prestaties in de spoorsector mogelijk.

“Met het IoT kan de spoorindustrie een grote stap voorwaarts maken om de veiligheid en betrouwbaarheid van de spoorwegen te verbeteren. Het IoT maakt immers enorm veel data beschikbaar die gebruikt kunnen worden voor voorspelbaar onderhoud”

Jacob Zeeman, directeur bij Strukton Rail Nederland

Vanaf deze week zal het NB-IoT netwerk van T-Mobile beschikbaar zijn in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en de omgeving Schiphol. Meer locaties volgen komende maand. De landelijke uitrol volgt in de loop van 2017.

Stappen van T-Mobile in Nederland

IoT moet voor iedereen toegankelijk worden. Dat is het uitgangspunt van T-Mobile. De markt is op het punt gekomen dat ‘praten over technologie’ verschuift naar ‘daadwerkelijk stappen zetten’. T-Mobile is er trots op de eerste partij te zijn waarmee klanten daadwerkelijk kunnen gaan testen op een NB-IoT-netwerk. 

“Er zijn veel partijen die daarop hebben gewacht, want als IoT jouw business is, dan is dit de standaard waarop je wilt bouwen”

Michiel Huisken, bij T-Mobile Nederland verantwoordelijk voor IoT