DRIS Zuidtangent (GOVI)

Strukton Systems sluit het door haar ontwikkelde dynamisch reisinformatiesysteem (DRIS) Zuidtangent aan op het Grenzeloze OV Informatie (GOVI) systeem van de provincie Noord Holland.

Opdrachtgever:
Stadsregio Amsterdam
Locatie:
Haarlem-Amsterdam
Activiteit:
Informatiesystemen
Land:
Nederland
ZTG1_pro_ca
ZTG2_pro_ca
ZTG3_pro_ca

Up-to-date reizigersinformatie

Het Zuidtangent DRIS krijgt in de nieuwe situatie alle te tonen vertrek informatie direct van de GOVI server aangeleverd. De GOVI server verwerkt de positie van de bussen tot nieuwe verwachte vertrektijden en stuurt deze door naar het DRIS, middels het Transmodel koppelvlak 7 en 8. Deze koppelvlakken worden ook wel TMI (Trans Model Interface) 7 en 8 genoemd. Transmodel is een europees referentiemodel voor standaardisatie van informatie uitwisseling in het openbaar vervoer.

Het DRIS zorgt er vervolgens voor dat de vertrekinformatie op de juiste manier aan de reizigers wordt getoond. Het DRIS Zuidtangent bestaat uit een centraal systeem en controllers die op de haltes de displays aansturen. Aankomst en vertrek van de bussen wordt op een halte geregistreerd middels een bericht van de bus via KAR (Korte Afstand Radio).

Introductie GOVI project

De provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam zijn begonnen met de introductie van DRIS. Bij de Zuidtangent, in Alkmaar en in Amstelveen zijn inmiddels de eerste praktijkervaringen opgedaan met adequate informatie bij bushaltes. Besloten is om met het centraal aangestuurde systeem vanuit de GOVI server verder te gaan.

Provincie Noord-Holland en Stadsregio Amsterdam streven ernaar dat zoveel mogelijk andere Nederlandse vervoerspartijen zich aansluiten, zodat de OV-reiziger optimaal kan worden bediend. Inmiddels hebben zich al diverse nieuwe partners aangemeld waaronder de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Flevoland, Zeeland, Groningen en Drenthe. Ook het bestuur Regio Utrecht (BRU) heeft zich aangesloten bij GOVI. Er wordt dus letterlijk grensoverschrijdend gewerkt. Voordeel voor de reizigers is dat DRIS de informatie op uniforme wijze gaat tonen.