HSL Antwerpen-Meer

In opdracht van NMBS heeft Strukton Systems op turnkey-basis de hoogspanningsinstallatie geleverd voor de hogesnelheidslijn van Antwerpen naar Meer, aan de Nederlandse grens.

Opdrachtgever:
NMBS
Locatie:
HSL Antwerpen-Meer
Activiteit:
Energie
Land:
België
HSL1_pro_ca
HSL2
HSL3_pro_ca
HSL4_pro_ca

Gegevens

De leveringsomvang bestond uit de bouw van het 150/25/15kV schakelstation Noorderdokken ten noorden van Antwerpen. Het schakelstation is voorzien van een schakeltuin. Langs de lijn bouwde Strukton Systems nabij de plaatsen Brasschaat, Brecht, Minderhout en Meer 25kV autotransformatorstations voor het voeden van de bovenleiding. Nabij Brasschaat is een speciale tunnel gebouwd ter bescherming van de natuur. Deze tunnel is voorzien van lastscheiders om in geval van een calamiteit de spanning te kunnen afschakelen. Een soortgelijke installatie is gebouwd aan weerszijden van het station Noorderkempen.

De verbinding tussen Antwerpen Noord en Antwerpen CS is gerealiseerd met een tunnelverbinding. Deze tunnel is voorzien van een 3KV bovenleiding die op gelijkspanning bedreven wordt. Strukton Systems heeft de faciliteiten geleverd om de bovenleiding van spanning te kunnen voorzien.

Strukton Systems ontwierp en programmeerde tevens het SCADA-systeem voor de bediening en beveiliging van de volledige elektrische infrastructuur langs de lijn. Strukton Systems was verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, installatie, het testen en het in bedrijf stellen van het complete systeem.