POSS Nederland

POSS® staat voor het Preventief Onderhoud- en Storingsdiagnosesysteem Strukton. POSS monitort 1.750 kritische wissels in Nederland. De systemen zijn volledig operationeel en ook de collega-aannemers werken ermee. Dit naar volle tevredenheid van de klant.

Projectdetails

POSS is inzetbaar voor de monitoring van bijvoorbeeld wissels, treindetectie, wisselverwarming en civiele objecten. De gegevens worden op universele wijze gepresenteerd en zijn toegankelijk via internet. Experts kunnen de situatie vanaf elke gewenste plek online bewaken en eventuele noodzakelijke maatregelen treffen.

Goede resultaten

In 1999 werd de eerste proefinstallatie in bedrijf gesteld. De resultaten waren veelbelovend: het storingspercentage nam op jaarbasis met 28% af. Gezien dit goede resultaat werd besloten de monitoring verder te ontwikkelen. Vanaf begin 2004 worden 150 'meest kritische' wissels in de regio Amsterdam door het POSS-systeem bewaakt. Wederom zijn de resultaten veelbelovend. Een eerste analyse duidt aan dat wissels waar het POSS-systeem is geïnstalleerd nog slechts eenderde van het aantal storingen vertonen, vergeleken met wissels waar het POSS-systeem niet is geïnstalleerd.

Uitbreiding

Gegeven de goede resultaten besloot ProRail het POSS-systeem over het gehele landelijke spoorwegnet uit te breiden. Het gaat hier dan om ongeveer 1.350 wissels, vrijwel allemaal ‘op maat’ gemaakt. Wat revisieniveau betreft stuk voor stuk anders. Op dit moment monitort POSS in totaal 1.750 wissels in Nederland. 

Mogelijkheden

Naast wisselmonitoring heeft POSS verschillende toepassingsmogelijkheden:

  • Monitoring van rails, wisselverwarming en treindetectie
  • Monitoring van brug-, tunnel- en overweginstallaties 
  • Monitoring van de askortsluiting en wielkwaliteit
  • Monitoring van voertuigen
  • Aansluiting van webcams