Schakelstation Windpark

Strukton Systems realiseerde het schakelstation voor de netaansluiting van het offshore windpark Noordzeewind, in eigendom van Nuon (Vattenfall) en Shell. Het schakelstation is in de duinen gebouwd ter hoogte van Egmond aan Zee op een terrein van een daar gevestigde staalproducent.

Opdrachtgever:
Bouwcombinatie Egmond
Locatie:
Egmond aan zee
Activiteit:
Energie
Land:
Nederland
Noordzee3_pro_ca
Noordzee2_pro_ca
Noordzee4_pro_ca
Noordzee1_pro_ca
Noordzee5

Gegevens

Gegevens

Het windpark, bestaande uit 36 windturbines met elk een nominaal vermogen van 3MW, is met drie 34kV kabelverbindingen verbonden met het schakelstation. Een 34kV gasgeïsoleerde installatie is verbonden met een 120MVA 34/150kV vermogenstransformator die binnen staat opgesteld. De transformator is luchtgekoeld en de warmtewisselaars zijn op het dak geplaatst.
De 150kV luchtgeïsoleerde schakelinstallatie staat binnen opgesteld. Om vervuilde luchtdeeltjes buiten te houden is een speciaal koelingsprincipe ontworpen dat gebruik maakt van speciaal ontwikkelde louvres.

Strukton Systems ontwierp en programmeerde ook de bediening en beveiligingsinstallatie en maakte daarvoor gebruik van de nieuwste technologie. Strukton Systems heeft de volledige installatie getest en in de zomer van 2006 opgeleverd aan de opdrachtgever.