Transformatie DD-AR treinstellen

Strukton Rolling Stock heeft van NedTrain de opdracht ontvangen voor de engineering en de levering van prefab kabelbundels, inclusief toebehoren voor de diverse nieuwe of gewijzigde systemen. Strukton Rolling Stock zal tevens ondersteunende werkzaamheden voor NedTrain verrichten, zowel tijdens het engineeringtraject als tijdens de montage- en testwerkzaamheden van de pre-tryout.

Opdrachtgever:
NedTrain
Locatie:
Haarlem
Activiteit:
Rolling stock
Land:
Nederland
DD_AR2_pro_ca
DD_AR1_pro_ca
DD_AR3_pro_ca

Projectdetails

NS Reizigers laat een modernisering uitvoeren aan het treinmaterieel van het type DD-AR (DDM-2/3) inclusief de motorwagens mDDM. Deze modernisering wordt gecombineerd met het Lange Termijn Onderhoud (LTO). In 2009 verwierf NedTrain Haarlem de opdracht voor het moderniseren van de eerste tranche. Deze tranche bevatte 200 rijtuigen, in totaal 50 treinstellen van 4 rijtuigen, met een optie van nog eens 50 rijtuigen.

Modernisering

In de DDZ treinen komen nieuwe wanden, plafonds en stoelen. Daarnaast worden er diverse elektrische systemen vernieuwd of aangepast. De verlichting wordt bijvoorbeeld vervangen en er worden een moderne klimaatunit (airco) en omvormer gemonteerd. Ook komt er een infotainmentsysteem (On Board Informatie Systeem). Naast de bekabeling voor nieuwe of gewijzigde systemen zal de gehele doorgaande bekabeling worden vervangen.

Co-design

Strukton Rolling Stock zal de prefab kabelbomen zo compleet mogelijk aanleveren, rekening houdend met de bestaande situatie en mogelijkheden. Tijdens de ontwerpfase zullen Strukton Rolling Stock en NedTrain de verschillende ontwerpdetails nauwkeurig met elkaar afstemmen. Het doel is om tot een zo optimaal mogelijke situatie te komen.

Logistiek

De levering voor de eerste pre-tryout (PTO) vond plaats in september 2010. Daarna volgden de overige rijtuigen. De vier verschillende PTO rijtuigen zijn gekoppeld tot één treinstel, waarna deze uitvoerig getest zijn. Na de Pre-Tryout en de Tryout volgt de serieproductie, het laatste treinstel zal in 2013 worden opgeleverd.