Aandrijfinstallaties VIRM

Strukton Rolling Stock en Alstom hebben in opdracht van NedTrain de aandrijfinstallaties van 81 VIRM-treinen vervangen. Strukton Rolling Stock voerde de werkvoorbereiding en detailengineering uit. Ook leverde en monteerde Strukton Rolling Stock de bekabeling. VIRM-treinen zijn dubbeldekkertreinen die de NS inzet voor het vervoer van reizigers binnen Nederland. VIRM staat voor Verlengd InterRegioMaterieel.

Opdrachtgever:
NedTrain
Locatie:
Amsterdam
Activiteit:
Rolling stock
Land:
Nederland
VIRM-trein
GTO installatie
IGBT installatie
workonVIRMtrain
workonVIRMtrain2

Leveringsomvang

Het project omvatte in totaal de vervanging van 161 oude GTO-aandrijfinstallaties voor moderne, eenvoudige IGBT-installaties. De componenten van de oude installaties waren verouderd. De installaties waren hierdoor moeilijk te onderhouden. IGBT-installaties (IGBT staat voor Insulated Gate Bipolar Transistor) maken gebruik van een transistor die veel vermogen kan schakelen en met een kleine stuurspanning kan worden aangestuurd. De nieuwe IGBT-installaties verbruiken daarnaast minder energie. Daarmee is reizen per trein duurzamer geworden.

In oktober 2011 vond een pre try-out (PTO) plaats. Dit was de eerste ombouw van het voertuig, waarbij werd getest of alles werkte zoals bedacht. In december 2011 volgde een try-out (TO) om te testen of de werkzaamheden binnen de gestelde tijd konden worden uitgevoerd. Na de geslaagde PTO en TO startte Strukton Rolling Stock in februari 2012 met de serieproductie en -installatie.

Internet in de trein

Tegelijkertijd met het vervangen van de aandrijfinstallaties werden de treinen door NedTrain en Nomad uitgerust met draadloos internet. Hiermee kunnen reizigers gebruiken maken van wifi terwijl ze onderweg zijn. Om dit mogelijk te maken, vergrootte Strukton Rolling Stock de stroomcapaciteit van de treinen door extra omvormers te installeren en de laagspanningsnetten van elkaar te scheiden.